A mi világunk

Zöld Terasz

Vészhelyzet: összeomló egészségügy orvosok és pénz nélkül

Kincses Gyula szakpolitikussal beszélgetünk a következő bicskei Zöld Teraszon

2016. március 08. - rzsgy

plakat_korhaz.png

Napról napra egyre kilátástalanabbá válik a magyar egészségügy jövőképe és működőképessége – az összeomlás nem egy látványos állomás, sokkal inkább egy mindenkit kedvezőtlenül érintő negatív előjelű folyamat, melynek következtében többek között egyre inkább hosszabbodnak a várólisták, egyre gyakoribbá válnak az orvosi műhibák, s egyre több térségben jelentősen romolhat az alapellátás minősége. Óriási a baj, de szerencsére megoldás is van – erről szól majd Kincses Gyula szakpolitikus előadása a bicskei Zöld Teraszon március 11-én, pénteken.

„Leginkább a pénz hiányzik a magyar egészségügyből” – összegzi az összeomló rendszer rákfenéjét Kincses Gyula, orvos és szakpolitikus, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet munkatársa, volt egészségügyi államtitkár.  Nem lehet vita tárgya: a bicskei terasz következő előadója bizony minden tekintetben bennfentes a témában. A közelgő esemény értékét növeli, hogy azon túl, hogy Kincses gondosan felsorakoztatja majd előadásában a magyar egészségügy összeomlását kiváltó tényezőket, releváns, vagyis szakmailag is megalapozott megoldást kínál hazánk egyik legjelentősebb problémájának orvoslására. A szakpolitikus azt mondja, a rendszerszintű hibák egyik súlyos következménye a dübörgő orvoselvándorlás. Ám a jó hír, hogy ezt a problémát is lehetséges megfelelően kezelni. Szerinte tévhit, hogy brit vagy éppen német nagyságrendű béreket kell nyújtani a szektor munkavállalóinak; a dolgozók jövedelmeinek sokkal inkább hazai szinten kell versenyképesnek lenniük. Megélhetésükhöz szükséges, nem mellesleg társadalmi szerepvállalásuk mértékéhez mérten lenne célszerű meghatározni a szakemberek juttatásait. Ideális esetben a számok végül társadalmi megbecsülésüket is hűen tükrözi. A problémás fizetések mellett más baj is van, amelyen csak nagyon átfogó ésszerűsítéssel, ha úgy tetszik: szakmailag ugyan megalapozott, mégis radikális mértékű reform segíthet. Az ominózus reformjavaslat kórházbezárásokról is szól, cserébe viszont végül egy jobb, eredményesebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb, azaz stabil alapzaton álló egészségügyi ellátásban részesülhetnénk – állítja Kincses Gyula, szakpolitikus, volt egészségügyi államtitkár.

Kincses Gyula „Egészségügy: összeomlás előtt VAGY után” című előadását a bicskei Zöld Terasz húzza tető alá.

Helyszín: Bicske, Pizzafaló Pizzéria (2060 Bicske, Szent István út 60.)
Időpont: március 11., péntek, 18 óra.

Várunk Téged is a közönség soraiba! Tudd meg, mi a volt egészségügyi államtitkár által javasolt gyógymód a jelenleg igen kaotikus egészségügyi rendszerre! Recept az összeomlás megfékezésére – pénteken, Bicskén. Várunk! 

Tóth Dávid

Házhoz ment a Mikulás a Balatonalmádi Zöld Teraszon

December 6-án a Zöld Terasz Balatonalmádi háziasszonya, Plell Ágota szervezésében házhoz ment a Mikulás és ajándékot vitt azoknak az almádi gyerekeknek, akikhez különben ritkábban tud eljutni.

A Zöld Terasz balatonalmádi csoportjában többen csatlakoztak a jótékonysági gyűjtéshez adományokkal, élelmiszerrel, ruhákkal, melyekkel örömet okoztak a gyerekeknek.

A gyűjtést a http://mikulaszoldterasz.wix.com/da39... oldalon szerveztük.

Köszönjük mindenkinek, aki segített!

 

„Felébresztjük Magyarországot!”

Interjú Sándor Máriával, a fekete ruhás nővérrel


image.jpg (fotó:hvg.hu)

Vajon hány Sándor Mária kell ahhoz, hogy Magyarország felébredjen a kómából? Mennyi kórházi dolgozónak kell még kivándorolnia? És a jövőben hány embernek kell meghalnia, ha hagyjuk tönkremenni a magyar egészségügyet? Ki és mikor fogja elszámoltatni a felelősöket? Mikor jön el az a pillanat, amikor közmunkások fognak a kórházakban operálni? Sándor Máriával beszélgettünk, aki nemrég a bicskei Zöld Terasz vendége volt.

Amikor legelőször eszébe jutott a tiltakozás lehetősége, sokat gondolkodott azon, megtegye-e az első lépést? Volt Önben félelem?

A tiltakozás formája fokozatosan alakult ki. Mint köztudott, először a vezetőkhöz mentem el. Megkerestem Orbán Viktor urat, Áder urat és Balog urat. Mivel nem történt semmi, tovább léptem. Nem volt bennem félelem, mert mindig az agyonhajtott kolléganők arca van a szemem előtt. Itt valamit tenni kell, ez így nem megy tovább!

Megfordult valaha a fejében, hogy külföldön folytatja az életét? Nagyon sok kollégája meghozta ezt a döntést. Ön miért nem?

Mindenkinek megfordul a fejében. Hazudik, aki azt mondja, nem. De akinek családja, idős szülei vannak, már nehezen mozdul. A férjem szülei idősek, soha nem hagynánk magukra Őket. És a pályát sem hagynám el. A munkám az életem. Ez a két hónap is nehéz, amióta nem az inkubátorok mellett állok. Hiszem, hogy nemsokára visszamehetek.

sandormaria_zt.jpg

Mostanában picit más szerepben kezd feltűnni, mint eddig. Járja az országot, pártokkal egyeztet, kapcsolatokat épít. Sándor Máriából politikus lesz?

Sándor Máriának egy vágya van, a kolléganőivel újra az inkubátorok mellett állni úgy, hogy megnyerte ezt a csatát. A politikusokban is az embert, a potenciális beteget, szülőt látom. Így építem a kapcsolatokat minden párttal. És a kapcsolatépítés az összefogás része. Hál' Istennek, tényleg mindenkivel jó kapcsolatot ápolunk. Voltam parlamenti ülésen, de nem éreztem jól magam. Nálunk az osztályon kollektív munka folyik, tiszteljük egymást. A parlamentben nem ezt tapasztaltam.

Minek vagy miknek kellene ahhoz teljesülni, hogy azt mondhassa, elérte a célját? Összefoglalhatja pontokban is.

A tisztességes betegellátáshoz nővérek, orvosok kellenek. Ahhoz pedig pénz kell, hogy visszajöjjenek a pályaelhagyók.

- 50 százalékos alapbéremelést minden egészségügyi dolgozónak! A legkisebbeknek is! A sterilizálónak, a betegszállítónak, a mosodai munkásnak, a műszakisnak, mindenkinek! Ne kelljen hónap végén éhezniük!

- Életpályamodellt a nővéreknek! Legyen valami kilátás, miért érdemes a pályán maradni.

Nekünk nincsenek túl nagy követeléseink, de már ennek a két pontnak a teljesülése is változtatna a betegellátás minőségén, mert az országban élő nővérek visszajönnének a pályára. Egy nővérre így kevesebb beteg jutna.

Az utcai megmozdulások közül eddig jószerivel csak a netadó elleni tüntetés tudott komolyabb eredményt elérni. Hisz abban, hogy egyszer ekkora tömeg fog Ön mögött állni?

Igen hiszek, hiszünk. Ezért vagyunk ott egyre több helyen: Felébresztjük Magyarországot! "Magyarország a Magyar Egészségügyért" - ez a mi civil társaságunk neve.

Megkapta már, hogy a szervezetét Soros György támogatja?

Még nem. Jó lenne, ha valaki támogatna, de nem fogadunk el semmilyen politikai támogatást. Barátokként, kollégákként álltunk össze. A szeretetben és az összefogásban van az erőnk.

Levitin Dávid

"Egyszer libasültet enni..." Van-e gyermekéhezés Magyarországon?

Zöld Terasz beszélgetés a gyermekéhezésről december 4-én Bicskén

12291969_1176331959062416_7105436545629295888_o.jpg

Legalább 40 ezer gyermek van ma Magyarországon, akinek naponta nem jut elég étel, és még sokkal többen vannak azok, akik kisebb nagyobb rendszerességgel találkoznak az éhezés kínjával és szégyenével - olvasható a Nemzeti Minimum civil csoport weboldalán. Az egy éve - főleg művészekből, újságírókból - létrejött kezdeményezés szervezői azt kérik a kormánytól, hogy törvényi szinten teremtse meg a gyermekek mindennapos, rendszeres, minőségi étkeztetésének feltételeit, és garantálja az ehhez szükséges forrásokat. Miután az Országgyűlés Népjóléti bizottsága, majd a kormány is leszavazta a szervezet javaslatát, a téma kiemelt médiafigyelmet kapott, melyet minden létező politikai erő próbál kihasználni. A gyermekéhezés problémájáról és a civilek lehetőségeiről kérdeztük Horgas Pétert, a Nemzeti Minimum mozgalom elindítóját, a december 4-ei, bicskei Zöld Terasz vendégét.

Az elmúlt hetekben mindenki a gyermekéhezésről beszél, az ellenzék és a kormány is egymásra mutogat, heves szócsaták zajlanak, ezen kívül lát valódi előrelépést?

Mindenképp sikernek számít, hogy egy év után a Nemzeti Minimum-kezdeményezésünkkel sikerült az emberek figyelmét felhívni a gyermekéhezés súlyos problémájára, azonban nem szeretnénk, ha politikai harcok áldozatává válna az ügy. Számunkra továbbra is egy a cél, hogy Magyarországon költségvetési okból ne éhezzen senki. Minden előrelépés fontos ebben az ügyben. De nem dőlhetünk hátra, szakértők bevonásával továbbra is folytatjuk egyeztetéseinket, hogy egy mindenki számára elfogadható javaslat szülessen meg.

Mit gondol a kormánynak az ellenzék által sokat támadott javaslatáról?

Ha a kormány intézkedése alapján január elsejétől több gyerek jut élelemhez és ezzel némileg csökken az éhezők több tízezres tábora, az üdvözlendő. De látni kell, hogy ez egy komplex társadalmi probléma, amit a kormány egyedül pénzzel nem tud megoldani. Csak a civilekkel és a helyi önkormányzatokkal összefogva lehet sikeres a gyermekéhezés teljes felszámolása.

Mi a Nemzeti Minimum, illetve a civilek szerepe ebben a munkában?

Fontos látni, hogy nem elég csupán a lehetőséget megadni. Ha például a bevezetendő javaslat értelmében az oktatási szünetek idejére a minimális 2 napon túl csak a szülők kérésére kell további napokon gondoskodni a gyermekek étkeztetéséről, akkor ebben az esetben el kell érni, hogy szülők tudjanak élni ezzel, és legyen információjuk arról, hogy hová kell fordulni igényükkel. Ez az, ami nem valósulhat meg tudatos állampolgárok, felelős és aktív civilek közreműködése nélkül.

Ezen kívül a hosszú távú megoldáshoz fel kell tárnunk a probléma valódi és szerteágazó okait. Konkrét településeken az érintettek, helyi civilek és kormányzati szereplők bevonásával utána kell járnunk, hogy mi vezetett idáig, hány gyermek érintett és milyen eszközökkel lehet az ő problémájukat megoldani, annak érdekében, hogy valóban hatékonyan működő rendszerek épülhessenek ki. Ugyanis más megoldás lehet hatékony például egy városi és egy tanyasi környezetben. A Nemzeti Minimum ehhez a munkához platformot kíván biztosítani, amelyet a szakmabeliek jól használhatnának.

Mennyire hatékonyan lehet ma Magyarországon civilként fellépni?

Valami rossz beidegződés folytán a civileket mindig az ellenzékhez sorolják, ezen dolgozni kell, mi úgy látjuk, hogy a gyermekéhezés egy olyan társadalmi probléma, mely a teljes magyar felnőtt lakosság közös felelőssége, politikai színek és jelképek nélkül. Bár a Népjóléti Bizottság és a kormányzat egy része elutasította a Nemzeti Minimum javaslatát, bizakodóak vagyunk, továbbra is folytatjuk egyeztetéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Emellett a kultúra területén tevékenykedő állampolgárként azt gondolom, hogy minél több tudatos és felelős állampolgár közös együttműködése lehet a gyermekéhezés és más hasonló társadalmi probléma átlátható, átélhető és hosszú távú megoldásának kulcsa. Mi ezért dolgozunk.

További információ a bicskei Zöld Terasz december 4-i rendezvényről:

https://www.facebook.com/events/1499767516985522/

 

Myat Kornél

 

Hogy neveljünk jól óvodás gyermekünket?

Folytatódik a Szülők Iskolája a várpalotai Zöld Teraszon

fb_cover_varpalota_ovi_4.png

Hogyan lehet sikeres az óvodai beszoktatás, mikor van szükség pedagógia fejlesztésre? Iskolaérett, mikor menjen iskolába a gyerek? Sok szülőben merülnek fel ilyen és ehhez hasonló kérdések az óvoda és az iskola elkezdésekor. Soron következő, december 1-jei, várpalotai Zöld Teraszunk ezek megválaszolásában kíván segíteni a szülőknek. Az est egyik szakértő vendége  Csaba Mercédesz, a VMPSZ Várpalotai Tagintézményének (korábban Nevelési Tanácsadó) vezetője lesz.  Őt arról kérdeztük, hogy milyen problémákat lát a gyermekek fejlődésében, a nevelési tanácsadónak mi a feladata, és mit tudnak tenni a szülők, hogy megfelelően fejlődjön gyermekük.

 Milyen fő problémákkal találkozik legtöbbször munkája során?

Sajnos több problémás terület is van, ezek egy jelentős része arra vezethető vissza, hogy a mai gyerekek életéből sok dolog kimarad, ami megfelelő fejlődésükhöz szükséges, és az idősebb szülő generáció még részesült benne. Egyrészt a vizuális kultúra mértéktelenül és kontrollálatlanul ömlenek rájuk, másrészt fontos, a fejlődéshez szükséges ingerek és tapasztalatok nem érik őket megfelelő mértékben. Érezhetően hiányzik a közös kirándulás, a nagymamával sütés-főzés, a levegőn, a többi gyerekkel közösen végzett játék.

A kimaradt ingerek miatt több a mozgásos ügyetlenséggel, beilleszkedési nehézséggel, beszéddel kapcsolatos, nyelvi problémákkal jelentkező. De a határvonalak nem megfelelő kijelöléséből is származnak kezelendő problémák, gyakran előfordul agresszió, dacos viselkedés vagy éppen olyan szomatikus tünetek, amely problémák megoldásához pszichológus szakember bevonása szükséges.

Mit tehetnek a szülők?

A gyerekek számára nagyon fontosak a világosan kijelölt keretek és szabályok, a kiszámíthatóság és biztonság, amelyeket elsősorban a szülőktől kaphatnak meg. A mai gyerekeknél előfordul, hogy például nem tudnak szemkontaktust tartani. Fontos, hogy sokat beszéljünk a gyerekkel, és ezt szemtől szembe, rá figyelve tegyük. Hihetetlenül fontos a kúszás-mászás, általában a mozgás szerepe, az ehhez biztosított szabad tér szintén elengedhetetlen. A gyermekeket kell hagyni egyedül is játszani, de arra is nagy szükségük van, hogy tanítsuk őket, közös élményeket szerezzünk a játék során.

Mi a nevelési tanácsadó szerepe?

Ha a szülőben kétség támad gyermeke szellemi-, érzelmi-akarati- vagy képességfejlődésével kapcsolatban, akkor a legjobb, amit tehet, ha minél előbb a nevelési tanácsadóhoz fordul.

A nevelési tanácsadó pedagógiai-, logopédiai szűréseket végez a nagycsoport elkezdésekor, illetve az iskolaérettség megállapítására vonatkozóan márciusban. Ezek a vizsgálatok próbálják feltérképezni azokat a területeket, amelyek szükségesek az iskolai készségek (olvasás, írás, számolás) elsajátításához.

Szűréseinket szülők és pedagógusok kérésére is elvégezzük. Minden esetben a legmegfelelőbb szakmai segítséget igyekszünk nyújtani. Legyen az személyre szóló fejlesztő program kijelölése, logopédus, pszichológus, gyógypedagógus, konduktor/szomatopedagógus szakember bevonása.

Miért jó az óvoda? Meddig járjon óvodába a gyerek?

Az óvoda nagyon fontos helyszíne a szocializációnak, fontos a kortárs kapcsolatok kiépülés miatt. Egy jó óvónővel pedig - fejlődését tekintve - szárnyalni tud a gyerek. A tantervi követelmények átalakulása miatt nagy szakadék keletkezett az óvoda és az iskola között. Az, hogy ki, mikor kezdje el az iskolát leginkább személyfüggő, de általános tapasztalatom az, hogy ma a 6 évesek alacsony százaléka tudja teljesíteni a fokozott elvárásokat. a gyermekek kb. 90%-a inkább 7 éves korában kezdi el az iskolát, amivel semmi probléma nincs.

 További információ a rendezvényről:https://www.facebook.com/events/1081900261829151/

 

Myat Kornél

 

A legszebb muzsika a gyerekkacaj

bolcsi.jpgMire kell egy szülőnek figyelnie, ha gyereke bölcsődébe megy? Hogyan lehet elérni, hogy az elszakadás zökkenőmentes legyen? Többek között ezekre a kérdésekre adta meg a választ Ármás Jánosné Marika egykori bölcsődevezető, aki a minap a várpalotai Zöld Terasz vendége volt. Mi is erről a témáról faggattuk.

Tovább

Tél a városban fotópályázat

Pályázati felhívás

kreativ.png

A Zöld Terasz Alapítvány fotópályázatot hirdet Facebook csoportjai és Facebook oldala legjobb téli borítóképeinek kiválasztására. A pályázat főnyereménye egy négy személyes családi karácsonyi vacsora! 

A fotó témája: Tél a városban, ahol élek

 Kik pályázhatnak?

A pályázat nyitott amatőr vagy profi fotósok számára, de csak a Zöld Terasz országos hálózat helyi csoportjainak tagjai pályázhatnak.Ha még nem vagy tagja egyik csoportunknak sem és pályázni szeretnél, lépj be valamelyik Hozzád közel működő helyi csoportunkba.

Milyen fotóval lehet pályázni?

 • Bármilyen saját készítésű fotóval, melyet a szabadban készítettél télen. Lehet ez egy családi fotó szánkózásról, korcsolyázásról, sétáról, hógolyózásról, havazásról, városod nevezetességeiről, téli hangulatáról, ünnepi fényeiről. /Nemcsak havas képpel lehet pályázni./ Csak egyet kérünk, hogy a kép kötődjön városodhoz.
 • Olyan fotókkal pályázzatok, melyek alkalmasak Facebook borítóképnek is, hiszen a Zöld Terasz csoport nyertesek képei lesznek a csoport borítóképei a téli időszakban. (Teszteljétek saját FB profil oldalatokon, hogy borítóképként megfelelő-e)
 • A fotókat jpg vagy png formátumban tudjátok felrakni a csoportba.
 • Nem szükséges csak profi fotóminőségű képet posztolni, mobillal a városban készített képek is alkalmasak borítóképnek.

 Hogyan lehet pályázni?

 • A pályázatban való részvételhez posztold ki saját készítésű fotódat a Zöld Terasz csoportodba. A kép mellett 2-3 mondatban írd le, miért pályáztál ezzel a képpel, milyen története van, miért fontos számodra.
 • Egy pályázó csak egy képpel pályázhat.

Hogyan lehet szavazni Rád?

Feltöltött képedet a FB csoportod fényképalbumába tesszük, ahol szavazhatnak Rád a csoport tagjai. Családtagjaid, barátaid csak akkor szavazhatnak Rád, ha a Zöld Terasz helyi csoport tagjai. Megosztással nem tudnak szavazni. Kérd meg őket, hogy lépjenek be a csoportodba  a szavazáshoz.

FONTOS! Csak a galériában lévő fotókra érkezett like-ok számítanak. (Vagyis csak akkor kezdd népszerűsíteni a fotódat, ha már feltettük a galériába!) 

Hogy zajlik a szavazás?

Első városi forduló

A Zöld Terasz városi csoportjaiban a pályázaton részt vevő képekre a csoport fénylépalbumában lehet szavazni like gombbal. A legtöbb kedvelést elérő tag nyeri meg a helyi fordulót és az esélyt az országos forduló megnyerésére.

Országos forduló

A Zöld Terasz helyi csoport győzteseinek képeire a Zöld Terasz központi oldalán létrehozott fotógalériában lehet majd szavazni. A legtöbb like-ot gyűjtő nyeri meg az országos versenyt.

Mit lehet nyerni?

Városi forduló győztese

 • Zöld Terasz ajándékcsomag
 • A Zöld Terasz helyi nyertesének képe lesz a Facebook csoport borítóképe a téli hónapokban

 Országos forduló győztese

 • Főnyeremény: 4 személyes családi karácsonyi vacsora
 • A Zöld Terasz központi oldalán a nyertes képe lesz a Facebook borítókép a téli hónapokban

 A pályázati időzítése

Városi forduló

 1. november 24- december 10

Eredményhirdetés: december 11.

Országos forduló

 1. december 11-18

Eredményhirdetés: december 19

Hol lehet csatlakozni a Zöld Terasz csoportokhoz?

Ha még nem vagy tagja egyik Zöld Terasz csoportunknak sem és pályázni szeretnél, lépjél be valamelyik, hozzád legközelebb eső csoportunkba!

A következő Facebook oldalakon találhatod Zöld Terasz csoportjainkat:

Zöld Terasz Balatonalmádi
facebook.com/groups/zt.balatonalmadi

Zöld Terasz Bicske
facebook.com/groups/zt.bicske

Zöld Terasz Budapest
facebook.com/groups/zt.budapest

Zöld Terasz Budavár
facebook.com/groups/zt.budavar

Zöld Terasz Csepel
facebook.com/groups/zt.csepel

Zöld Terasz Dunaújváros
facebook.com/groups/zt.dunaujvaros

Zöld Terasz Hajdúszoboszló
facebook.com/groups/zt.hajduszoboszlo

Zöld Terasz Miskolc

facebook.com/groups/zt.miskolc

Zöld Terasz Pécs

facebook.com/groups/zt.pecs

Zöld Terasz Sopron
facebook.com/groups/zt.sopron

Zöld Terasz Szeged

facebook.com/groups/zt.szeged

Zöld Terasz Várpalota
facebook.com/groups/zt.varpalota

Pályázati feltételek
1 A pályázatnak nevezési díja nincs.
2 A pályázat nyitott amatőr vagy profi fotósok számára, de csak a Zöld Terasz országos hálózat helyi csoportjainak tagjai pályázhatnak.
3 A pályázaton való indulás feltétele a saját készítésű kép feltöltése/posztolása a Zöld Terasz helyi Facebook csoportokba.

4 A fotót megfelelő jpg vagy png formátumban lehet feltölteni.
5 Más pályázaton még nem szerepelt fotókkal lehet pályázni.
6 Egy pályázó csak egy képpel pályázhat.

7 A résztvevő pályázati anyaga feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a szervező Zöld Terasz a pályázatra beküldött képet térítésmentesen felhasználja online kommunikációs felületein.


A pályázat kiírója fenntartja a jelen pályázat feltételek megváltoztatásának a jogát, a változtatások Facebook oldalon való egyidejű közzététele mellett.

Megtalált paradicsom

Legalábbis Bicskén a Zöld Terasz megtette az első lépést

szili.jpgCímünk frappáns akart lenni, de sajnos nem igaz. Bicske egyelőre sem a menekülteknek, sem az ott élőknek nem kínál paradicsomi állapotokat. Ahogy sokfelé az országban, Bicskén is számos család él szegénységben. A helyi Zöld Terasz persze nem tudta megoldani a helyzetet, de pár paradicsompalántával próbált segíteni. Az akcióról Szilágyi Lászlóval, a bicskei Zöld Terasz házigazdájával beszélgettünk.

 

  

 

Tovább

Paks 2 több, mint hiba

Interjú Holoda Attila energiaügyi szakértővel

holodaportre.jpgA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi energiaügyi helyettes-államtitkára Hajdúszoboszlón „energetizálta” a Zöld Teraszt előadásával. Ott, és egyéb fórumokon is szívesen elmondja véleményét energiaügyben, ám illúziói nincsenek. Sajnos nem ő az egyetlen, aki úgy gondolja, a politika számos területen magasról tesz a szakértők véleményére. De miért is lenne szükség rájuk, amikor a politikusok úgyis mindent jobban tudnak…

Tovább